Biografieën

Eline Vedder-Monaster

"Wat mij opviel toen ik net in de gemeenteraad kwam, was dat er twee keer achter elkaar in de krant stond dat ik foeterde. Ik deed dat niet; ik heb soms een stevige mening en dan zeg ik gewoon wat ik vind. Waarschijnlijk had er iets anders gestaan als ik een man was geweest."

Inmiddels is Eline Vedder een soort spreekbuis voor agrariërs, ze geeft ronduit haar mening in de media en op haar eigen social media. Want voor de boeren komt ze graag op. Ook al betekent dat, dat ze haar hoofd boven het maaiveld uit moet steken. "Ik houd eigenlijk helemaal niet zo van in de belangstelling staan maar nu gebeurt het dan toch. Ik heb onlangs een vreedzaam protest georganiseerd naar aanleiding van de overval op boeren in Boxtel. Uiteindelijk kwamen 150 boeren met tractors hun steun betuigen. Toen ik na alle koortsachtige voorbereiding ze daadwerkelijk aan zag komen rijden, in die indrukwekkend lange stoet, was dat echt een kippenvelmoment."

Haar drive en oprechte overtuiging hebben er mede voor gezorgd dat haar politieke carrière in een stroomversnelling gaat. Vedder-Monaster was amper gemeenteraadslid toen ze gevraagd werd om voor de Provinciale Staten op de lijst te staan.

"De realiteit is dat vooral mannen de politiek domineren. Ik heb er geen last van dat ik een vrouwelijke politicus ben maar ik heb wel eens het gevoel dat vrouwen in het algemeen en ik dus ook, worden onderschat. Dan word ik bijvoorbeeld 'meisje' genoemd. Ik ben veertig! De man in kwestie heeft veel waardering voor mij, hoor, daar gaat het niet om."

"Het is vast lief bedoeld maar je zet er de ander niet mee in haar kracht. Ik heb ooit een film gezien waarin iemand in een omgekeerde wereld kwam, waarin de mannen- en vrouwenrollen waren omgedraaid. In eerste instantie vond ik het een belachelijk verhaal. Later zette het me aan het denken: als het zó’n vervreemdend effect heeft als je de rollen omdraait in een film, dan zijn er dus blijkbaar in de echte wereld ook grote verschillen, die we zó vanzelfsprekend vinden dat we ze niet eens meer zien. Diversiteit in de politiek is erg belangrijk. Ik moest een keer tijdens de campagneperiode verstek laten gaan, omdat mijn dochter ziek werd. Gelukkig is dat goed opgepakt en kreeg ik alle begrip. Dat hoort ook bij diversiteit; ook mensen met jonge kinderen en drukke banen moeten de politiek in kunnen. Tegen vrouwen die nu aarzelen of ze het wel kunnen, zou ik zeggen: gewoon doen! Ik heb altijd in een mannenwereld gezeten, eerst als ingenieur en nu als boerin. Vrouwen willen vaak beter beslagen ten ijs komen en denken sneller dat ze niet goed genoeg zijn. Ook ik heb afgewacht tot ik gevraagd werd. Maar dat afwachten is toch zonde van het talent dat er rondloopt? Als je de politiek in wilt en iets wilt veranderen: doe het gewoon!’

Een initiatief van Marjanne Teunissen.

In samenwerking met en dankzij:

Provincie Drenthe Vrouwen kiezen RTV Drenthe

Copyright Oldenhave Media. Alle rechten voorbehouden.    Disclaimer.