Over het project

Over het project

Het is wereldwijd gebruikelijk om de verhalen van vrouwen naar de achtergrond te schuiven of de rol van vrouwen te verkleinen. Dat gebeurt op het gebied van kunst, wetenschap, politiek en literatuur. Onterecht. Want het doet geen recht doet aan de daden van vrouwen maar ook zijn de rolmodellen voor vrouwen minder zichtbaar dan voor mannen. Het project spraakmakende vrouwen is een poging om die balans te herstellen door middel van informatie, via een site, een boek en een documentaire.

Wie weet dat Herinneringscentrum kamp Westerbork bestaat dankzij commissaris van de koningin Tineke Schilthuis? Waarom zijn er zo weinig vrouwen gedeputeerde, burgemeester of wethouder? Waarom is er wel een Wikipedia pagina over Harm Smeenge, zijn er veel straten in Drenthe en zelfs scholen met zijn naam. Ook zijn kleinzoon heeft een Wikipedia pagina. Maar zijn dochter Hendrika van Riel-Smeenge niet. Terwijl juist zij veel heeft betekend voor bijvoorbeeld vrouwenrechten en het eerste vrouwelijke gemeenteraadslid in Drenthe was.

Dit project gaat over vrouwen, die een rol van betekenis hebben gespeeld in de samenleving. Vrouwen, die vroeger bijna rechteloos waren maar toch hun invloed wisten uit te oefenen en recenter – ambitieuze vrouwen, die moesten stoppen met werken simpelweg omdat ze moeder werden en er nog geen opvang was en over de eerste vrouwelijke commissaris van de koningin, die naar Drenthe werd gestuurd omdat hier toch niets gebeurde.

Met deze verhalen probeer ik recht te doen aan de levens en het werk van mensen, die minder aandacht kregen voor hun prestaties. Mensen die extra hun best moesten doen, harder moesten werken. Alleen omdat ze vrouw zijn.

Vrouwen die ze ondanks vooroordelen niet hebben laten wegzetten en hebben gevochten voor hun positie. Kortom: Spraakmakende Vrouwen!

Een initiatief van Marjanne Teunissen.

In samenwerking met en dankzij:

Provincie Drenthe Vrouwen kiezen RTV Drenthe

Copyright Oldenhave Media. Alle rechten voorbehouden.    Disclaimer.