Krachtstroom

Krachtstroom

Krachtstroom is stroom die afkomstig is uit een elektriciteitsaansluiting met een krachtiger vermogen. Een standaardaansluiting is 230 volt. Een aansluiting met krachtstroom is 400 volt.

Vrouwen in heden en verleden hebben op verschillende manieren hun krachten moeten gebruiken om invloed uit te oefenen in een samenleving gedomineerd door mannen. Wettelijk gezien stonden vrouwen in de geschiedenis vaak buitenspel. De titel van het boek, Krachtstroom, staat voor de wilskracht van die vrouwen die – soms onzichtbaar – de geschiedenis van Drenthe hebben beïnvloed.

Krachtstroom

Het eerste deel gaat over de positie van vrouwen in de huidige samenleving en de discussies rondom feminisme. In het tweede deel bestaat uit portretten van vrouwen uit de geschiedenis van Drenthe en in het derde deel komen vrouwen zelf aan het woord, die recent invloedrijke posities hebben gehad of nog steeds hebben.

Drenthe is in Krachtstroom de factor die alle vrouwen gemeen hebben. Ze komen uit Drenthe of hebben zich ingezet voor de provincie. Met de invoering van het vrouwenkiesrecht in 1919 komen er langzaamaan meer vrouwen in de politiek. Enkele van deze vrouwen worden uitgelicht in dit boek. Zowel vrouwen uit het verleden of vrouwen die ook nu hun stempel weten te drukken.

Drenthe is een provincie waar mensen over het algemeen niet snel onder de indruk zijn van opgeblazen en onbescheiden gedrag of uiterlijk vertoon. Dat geldt misschien voor vrouwen nog iets meer. Hard werken is gewoon en een ander helpen is niets bijzonders. Mede daarom dreigen sommige vrouwen en hun werk nu vergeten te worden. Krachtstroom portretteert deze vrouwen waardoor hun levenswerk geëerd en bewaard blijft.

Een deel van de portretten uit Krachtstroom zijn te lezen op deze site.

Klik hier om Krachtstroom te bestellen.

Een initiatief van Marjanne Teunissen.

In samenwerking met en dankzij:

Provincie Drenthe Vrouwen kiezen RTV Drenthe

Copyright Oldenhave Media. Alle rechten voorbehouden.    Disclaimer.