Biografieën

Hanja Maij-Weggen

Hanja Maij-Weggen is geboren in Klazienaveen maar vertrok om te studeren. Ze kijkt terug op een mooie jeugd maar wilde weg om een ander leven te leiden. Na haar studies ging ze werken als docent en werd lid van de voorloper van het CDA, de ARP. Het begin van een omvangrijke politieke carrière. Maij-Weggen is onder andere minister geweest in de jaren negentig.

Tijdens haar hele loopbaan maar vooral als minister, wordt Maij-Weggen - net als veel andere vrouwelijke collega's - ook stereotiep geportretteerd in de media. Dat ze niet warm en toegankelijk zou zijn is dan ook regelmatig een onderwerp, iets wat bij haar mannelijke collega's geen punt is. Maar daar wordt Hanja Maij-Weggen dan ook niet mee vergeleken. De Volkskrant vergelijkt Maij-Weggen bijvoorbeeld in 1990 met haar voorganger Neelie Smit-Kroes. "Mevrouw Smit-Kroes maakte haar lippen stevig rood en gaf Onno Ruding van Financiën een paar dikke zoenen om haar zin te krijgen. Die tactiek zal niet in het hoofd van minister Maij-Weggen opkomen." Het artikel suggereert bijna dat dit een faux pas is van de kant van Maij-Weggen.

Daarnaast was er altijd overdreven veel aandacht voor haar uiterlijk. Die aandacht voor zowel haar vrouw-zijn als haar uiterlijk vond ze zelf verschrikkelijk maar Maij-Weggen verzon een manier om er mee om te gaan. "Wat me ergerde was dat er in mijn tijd altijd veel aandacht was voor de buitenkant van vrouwelijke politici. Dat heeft ertoe geleid dat ik tijdens mijn ministerschap op een bepaald moment nog maar twee pakken droeg. Een in de stomerij en de ander aan. Ik geloof dat de boodschap wel werd begrepen."

Ondanks de weerstand waar zij gedurende haar loopbaan mee te maken kreeg, laat Maij-Weggen zich niet uit het veld slaan en blijft ze haar eigen inhoudelijke koers volgen, ook als minister als ze zich sterk maakt voor de gelijkwaardigheid van vrouwen en mannen.

"Nederland moest heel wat wetten aanpassen omdat ons sociale zekerheidssysteem was gestoeld op het kostwinnersprincipe. Ik hoor nog mijn collega Onno Ruding zeggen: "Mevrouw Maij kost ons vijf miljard." Mijn reactie daarop was: "Dan weten onze vrouwen wat ze per jaar tekortkomen.""

Hanja Maij-Weggen kijkt terug op een veelbewogen politieke carriére en ook nu ze met pensioen is, blijft ze zich bezighouden met en zorgen maken over de samenleving. "Wat betreft de toekomst, ik hoop vooral dat Nederland een stabiele en sociale gemeenschap blijft. Dat staat natuurlijk wel een beetje onder druk. Maar ik hoop dat we vooral onszelf blijven. Wat de migratie betreft denk ik dat ons land altijd een migratieland is geweest. De naam Weggen komt bijvoorbeeld uit Zwitserland. Tot slot vind ik het belangrijk dat vrouwen gelijke kansen hebben. Mijn advies voor ambitieuze vrouwen is dan ook: wees nooit bang om je mening te geven en als je goed bent, dat ook te laten merken. Jongens en mannen doen dat ook, dus daar kun je best iets van leren. Als je weet dat je beter bent dan een mannelijke collega, laat dat dan merken en weten. Gelukkig zien we steeds meer vrouwen doorgroeien naar de top."

Een initiatief van Marjanne Teunissen.

In samenwerking met en dankzij:

Provincie Drenthe Vrouwen kiezen RTV Drenthe

Copyright Oldenhave Media. Alle rechten voorbehouden.    Disclaimer.